Craniosacraal therapie

CranioSacraaltherapie is een behandelwijze, waarbij het doel is een ontspanning te bewerkstelligen in hetcraniosacrale systeemen hetfasciaal(bindweefsel) systeem in het algemeen. Dit gebeurt door middel van zachte manuele technieken.
Het is ontstaan uit de osteopathie en gaat er van uit dat het lichaam een eenheid is.
Alle structuren in het lichaam zijn met elkaar verbonden via het bindweefsel. Beperkingen in het bindweefsel kunnen hierdoor klachten geven op vele plaatsen in het lichaam.
Het lichaam heeft een zelfgenezend vermogen. Soms is er een blokkade ontstaan waardoor dit zelfgenezend vermogen niet of niet voldoende werkt. Mogelijke oorzaken kunnen zijn: een ongeluk, ziekte, operatie, stress of verkeerde voeding. CranioSacraal therapie helpt het zelfgenezend vermogen weer op gang zodat beperkingen in de weefsels zich kunnen herstellen.

Het craniosacrale ritme
Het craniosacralesysteembestaat uit vliezen (membranen) en hersenruggenmergvloeistof
(cerebrospinale vloeistof), die de hersenen en het ruggenmerg omgeven en beschermen.
Het strekt zich uit van de botten van de schedel (het craniale deel) en tot aan de botten van het bekken (het sacrale deel).
Het craniosacraleritmeis een ritme van de hersenvloeistof waarbij de druk toe en af neemt. Een therapeut kan dit ritme overal aan het hele lijf voelen. Dit ritme geeft informatie over het functioneren van het craniosacrale systeem. Storingen in dit systeem kunnen tot een breed spectrum van symptomen leiden. 

Voor welke klachten
Veel mensen hebben te maken met rugklachten, hoofdpijn, migraine, R.S.I., duizeligheid, chronische pijn, klachten na een bevalling, burn-out, concentratie problemen. Een groot aantal van dit soort klachten zijn niet makkelijk te behandelen. Sommige therapieën en/of middelen bestrijden de klachten maar nemen niet de oorzaak weg, waardoor klachten (blijven) terugkomen, de CranioSacraal Therapie kan uitkomst bieden.

Behandeling
Er zijn in principe 2 behandelmogelijkheden, de ook gecombineerd kunnen worden.
1)Tien stappenprotocol, waarbij een systematische, structurele beoordeling en behandeling van het lichaam volgt. Bij iedere stap neemt de therapeut ter plaatse spanningen in het bindweefsel waar en probeert die te ontspannen.
2)SER= Somato Emotionele Release. Door zachte aanraking onderzoekt de therapeut spanningen in uw bindweefsel. Door de zachte behandeling van de gespannen gebieden en door uw eigen invoelend vermogen kunnen in de loop van de tijd snelle of geleidelijke veranderingen plaatsvinden. Misschien voelt u warmte of koude, spanning of ontspanning of komen er herinneringen boven die gepaard kunnen gaan met emotionele gevoelens. Sleutelwoorden zijn begrip, respect en aandacht. Uw therapeut zal aanbieden om te praten over datgene wat u waarneemt en voelt. U bepaalt altijd zelf of u daarover wilt praten. Uw therapeut heeft de rol van begeleider. Hij of zij begeleidt u bij het onderzoeken naar de betekenis van de spanningen in uw lichaam en helpt u een andere kijk op uzelf en uw klachten te krijgen. 

Behandelduur en frequentie
De tijdsduur van een behandeling kan variëren van drie kwartier tot anderhalf uur. Om uw lichaam de tijd te geven om te reageren op de behandeling zal de behandel frequentie niet heel hoog zijn. Deze wordt in overleg met uw therapeut bepaalt.

Vergoeding
Uw craniosacraal therapeut kan u informeren over de vergoeding. Het is wel verstandig zelf contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

neem contact op