Schouderklachten

Behandeling bij pijn rond het schoudergewricht

Bij schouderklachten heeft u pijn rond het schoudergewricht als u uw bovenarm beweegt en soms ook als u hem stil houdt. De pijn kan uitstralen naar de schouderbladen, de nek, de elleboog of de vingers. Door de pijn kunt u uw arm vaak niet goed bewegen, bijvoorbeeld bij het aan- en uitkleden of het kammen van uw haar.

De klachten kunnen uw dagelijkse bezigheden en werk belemmeren. Ook 's nachts kan de pijn heel hinderlijk zijn. Schouderklachten kunnen plotseling of geleidelijk ontstaan.

Soms komen de klachten door overbelasting van uw schouder. Vooral lang dezelfde bewegingen maken kan irritatie en ontsteking in de schouder veroorzaken. De klachten kunnen ook te maken hebben met spanningen thuis of op het werk. Verder komen nekklachten vaak samen voor met schouderklachten. Vaak blijft de precieze oorzaak van de klachten onduidelijk. 

Onderzoek bij schouderklachten

Wanneer u naar Fyon gaat voor uw schouderklachten, kan de gespecialiseerde schouderfysiotherapeut uw schouder onderzoeken. Ook zal er een echo van uw schouder gemaakt worden om een goed beeld te verkrijgen van uw klachten, en of de fysiotherapeut de aangewezen behandelaar is voor uw klachten.

Samen met u zullen de resultaten van het onderzoek en de echo met u besproken worden en zal er gezamenlijk een behandelplan opgesteld worden wanneer fysiotherapie geïndiceerd is. Wanneer dat niet het geval is zullen we in overleg met de huisarts de beste oplossing op weg naar herstel zoeken voor uw schouderklachten.

Schouderkliniek Twente

Schouderkliniek Twente is een onderdeel van Fyon en werkt intensief samen met de huisartsen van Medisch Centrum Eudokia, de HAGRO huisartsen in Glanerbrug en orthopedisch chirurgen dr. R. Aries en dr. L. Govaert van het Medisch Spectrum Twente (MST). Het verschil tussen de Schouderkliniek en het reguliere doorverwijzingstraject is dat diagnosticering niet langer in het ziekenhuis plaats hoeft te vinden. Kijk voor meer informatie over de werkwijze van Schouderkliniek Twente op deze pagina.

Wat kunt u zelf doen bij schouderklachten?
Voor het herstel is het belangrijk dat u uw schouder blijft gebruiken, ook al heeft u pijn.

  • Probeer door te gaan met uw dagelijkse bezigheden.
  • Vermijd zware belasting en bewegingen die de pijn duidelijk verergeren.
  • Zijn ook kleine bewegingen al zeer pijnlijk? Dan is het goed uw schouder tijdelijk rust te geven. Probeer dan toch een paar keer per dag uw arm in meer richtingen te bewegen. Pak uw dagelijkse bezigheden zo snel mogelijk daarna weer op. Wacht daar niet mee tot de pijn helemaal is verdwenen. Als u te lang wacht, wordt uw schouder stijf en wordt het steeds lastiger uw arm weer gewoon te gebruiken.
  • Bewegen blijft belangrijk maar dan wel afwisselend. Wanneer u steeds dezelfde bewegingen maakt, bijvoorbeeld de hele dag post sorteert of een computermuis gebruikt, kan dat schouderklachten geven (of het herstel verhinderen). Bespreek eventueel op uw werk of met uw bedrijfsarts of er mogelijkheden zijn om uw werkzaamheden tijdelijk, of zo nodig blijvend, aan te passen.
  • Van behandelingen met ijs, smeersels of warmte weten we niet zeker of dat echt helpt om de klacht te genezen. Het kan soms wel tijdelijk de klachten wat verminderen.

Wat kan de gespecialiseerd schouder fysiotherapeut voor u doen?
Samen met u zal het behandelplan en de prognose besproken worden. Samen met de fysiotherapeut maakt u behandeldoelen. Behandelingen die gegeven worden bij schouderklachten kunnen zijn:

  • voorlichting en advies
  • manuele therapie
  • oefentherapie
  • dry needling
  • shockwave

De gespecialiseerde schouderfysiotherapeuten zijn aangesloten bij het SchouderNetwerkTwente.

Maak een afspraak

Geef bij het maken van een afspraak aan wat uw klachten zijn, zodat u bij de juiste specialist ingepland kunt worden.

Realisatie Weland Webdesign | Copyright © 2020 Fyon | Fysiotherapie Oost Nederland. Alle rechten voorbehouden.