Skip to main content

Schouder uit de kom

Het uit de kom gaan van de schouder (schouder luxatie) komt vrij vaak voor, met name bij de jeugd. De schouder is een zeer beweeglijk gewricht. De kom is klein en de kop in verhouding relatief groot zodat grote bewegingsuitslagen (hoeken van beweging) mogelijk worden. De botten bieden echter weinig steun aan elkaar. Het kapselbandapparaat en het spierweefsel, die direct rond dit gewricht gelegen zijn, bieden de nodige steun.

Schouder uit de kom terugzetten

Het gewrichtsoppervlak van beiden is bedekt met kraakbeen. In veruit de meeste gevallen zal de kop naar vooronder uit het kommetje van het schouderblad komen. Meestal is hier geweld voor nodig en dit gaat in de regel gepaard met veel pijn. Luxatie van de schouder is dus zeer pijnlijk en ook het weer terugzetten van de kop in de kom (het reponeren) is een vaak zeer pijnlijke en moeizame aangelegenheid. Dit reponeren wordt veelal onder verdoving of met spierverslappers in het ziekenhuis door ervaren medici in het ziekenhuis verricht na röntgencontrole . Echter ook patiënten blijken vaak in staat bij vermoedelijk vrijwel volledig of gedeeltelijk uit de kom gaan een repositie (kop terug in de kom) te kunnen bewerkstelligen. En oefening baart kunst! Bij een eerste luxatie (primaire luxatie) kan schade optreden aan het kommetje en aan het kapsel. Deze schade zal in veel gevallen tot gevolg hebben dat een tweede luxatie makkelijker zal optreden (recidief). Goede nabehandeling zorgt voor een snel weer bruikbare arm en schouder waarbij de nadruk ligt op spiercontrole ofwel actieve stabiliteit waarbij ook maximale kracht en uithoudingsvermogen, van de betrokken spieren, zeer belangrijk zijn.

Schouderinstabiliteit

Schouderinstabiliteit houdt in dat de kop van de bovenarm niet netjes centaal kan blijven in de kleinere kom van het schouderblad. Instabiliteit kan resulteren in een schouderluxatie.

Behandeling schouder uit de kom / Schouderluxatie

Behandeling van een staat na luxatie op conservatieve wijze (zonder operatie) is in alle gevallen mogelijk waarbij niet al te grote schade is aangericht aan de benige structuren (kop en kom), zeker na een eerste keer. Uiteraard  begeleiden wij ook in het revalidatieproces volgend op een stabiliserende operatie van de schouder.