Skip to main content

Luxatie AC gewricht

De verbinding tussen een deel van het schouderblad (het Acromion) en het sleutelbeen (Clavicula) wordt AC gewricht genoemd. Het AC gewricht speelt een belangrijke rol bij de bewegingen van de arm. Het gewricht bepaalt mede de gehele beweeglijkheid van de arm en schouder. Door een val op de schouder of door een overmatige traumatische explosieve beweging kunnen de stabiliserende banden rond het ac gewricht deels of geheel scheuren en kan het gewricht instabiel worden. Net als een knie of enkelgewricht.

Luxatie door trauma

Subluxatie of luxatie (bijna of geheel contactverlies tussen sleutelbeen en schouderblad) van het AC gewricht is zeker onder sportieve jongeren en ouderen een veel voorkomende schouderblessure. Meestal wordt het veroorzaakt door een ongeval. Bijvoorbeeld een val op de schouder waarbij de schoudergordel naar beneden wordt gedrukt. Bij deze ongevallen komt er dus teveel spanning op het gewricht en de ligamenten, kunnen dan geheel afscheuren. Het resultaat is een instabiele  in sommige gevallen volledig verlies van verbinding tussen het schouderblad en het sleutelbeen.

Behandeling instabiel AC gewricht

De mate van ontwrichting (luxatie), en dus de ernst van het ontstane letsel en de pijnklachten die daar het gevolg van zijn en blijven, bepaald of een operationele ingreep noodzakelijk is. Meest voorkomend zijn de lichtere vormen van instabiliteit van het AC gewricht.