Skip to main content

Slijmbeursontsteking in de schouder

In het schoudergewricht bevinden zich enkele slijmbeurzen. Ze bevinden zich op plaatsen waar wrijving kan optreden door bewegingen. Deze slijmbeurzen kunnen ontsteken als zij bijvoorbeeld door inklemming geïrriteerd raken. Een ontsteking van een slijmbeurs kan direct ontstaan (acute bursitis), in enkele dagen of een zeer langzaam chronisch beloop hebben.

Acute slijmbeursontsteking

De oorzaak van acute slijmbeursontsteking (acute bursitis) is niet altijd duidelijk en het begin lijkt dan ook spontaan. Grotere inspanning voor de schouder of een val of stoot gaan er doorgaans aan vooraf. Resulterend in felle pijn rond de schouder en pijn in boven en onderarm uitstralend binnen enkele uren of dagen. De literatuur beschrijft een spontaan herstel binnen 3 tot 8 weken. In het acute stadium kan een injectie met een ontstekingsremmend middel snel werken voor directe pijnvermindering.

Vaak is er sprake van een kalkdepot/ kalkophoping in peesweefsel van de schouderpezen die traumatisch inklemmen en de slijmbeurs doen ontsteken, echter het kan tevens de blijvende oplossing zijn, en dus het herstel van normale functie van de arm betekenen. Jarenlange pijnklachten, welke door kalk in de pezen ontstaan zijn omdat kalk inklemming in de hand werkt kunnen spontaan, door traumatische krachtige inklemming van deze kalk verdwijnen.  De kalk treed uit de pees door traumatisch inklemmen en erupteert in de slijmbeurs wat de hevige pijn veroorzaakt echter dit geeft uiteindelijk vermindering van dikte van de pezen en werkt dus binnen enkele dagen tot weken functioneel herstel van de schouder in de hand. Een zeer pijnlijke fase met goede prognose, de kalk loopt weg en wordt geresorbeerd!

Chronische slijmbeursontsteking

We zien deze aandoening bij jonge volwassenen tot en met het zeg 70e levensjaar. Het meest kenmerkende zijn de langzaam steeds meer toenemende pijnklachten. Pijn wordt meestal gevoeld aan de buitenkant (voorkant) van de bovenarm en kan gevoeld worden tot halverwege de bovenarm.

Functieherstel door oefenprogramma's

Beide vormen van slijmbeursontsteking in de schouder zijn behandelbaar door een manueel- of fysiotherapeut. Functieherstel door oefenprogramma's voor het schoudergewricht is het belangrijkste.  Een oefenprogramma voor thuis, gecombineerd met behandeling en controle van een schouder specialist versnelt het herstel.