Skip to main content

Beweegprogramma's voor kinderen

Werken aan de fitheid van kinderen

Naast kinderfysiotherapie, gericht op de motorische ontwikkeling van het kind, bieden we bij Fyon in Geesteren en Glanerbrug ook speciale beweegprogramma's voor kinderen. Deze beweegprogramma's zijn gericht op de fitheid van kinderen.

Onze beweegprogramma's

Lees hieronder meer over de verschillende beweegprogramma's door op de naam te klikken.

FitKids (Geesteren)

FitKids is een speciaal ontwikkeld beweegprogramma voor kinderen van 6-18 jaar dat gegeven wordt op onze locatie in Geesteren.

Waarom FitKids?

FitKids is geschikt voor kinderen die inactief zijn en/of niet goed weten welke sport ze willen gaan beoefenen. Kinderen met een beperking en/of chronische aandoening (bijvoorbeeld diabetes, cystic fibrosis, jeugdreuma, astma, autisme) kunnen ook deelnemen aan het beweegprogramma. De kinderen sporten en fitnessen samen en onder begeleiding van een kinderfysiotherapeut.

3 redenen om mee te doen aan FitKids:

  • Bewegen is leuk en goed voor je lichaam! Trainen en sporten is fijn en gezond.
  • Samen sporten maakt het leuker.
  • Je zelfvertrouwen, zelfstandigheid en je kracht/conditie wordt tijdens het beweegprogramma gestimuleerd.

Opbouw FitKids

We beginnen elke week met een half uur bewegen. Hierbij wisselen we in 3 keer 10 minuten door op verschillende apparaten, zoals de fiets, loopband, roeiapparaat en crosstrainer. Na het eerste half uur gaan op een leuke manier werken aan je kracht en conditie. De ene keer is dit een circuitje, een andere keer is het sportgerelateerd, waarbij iedere keer een andere sport aan bod komt.

Duur van het programma

De meeste kinderen nemen een half jaar tot een jaar deel aan Fitkids en gaan daarna sporten bij een club. Gedurende het FitKids-programma ga je bekijken welke sport je na de Fitkids wilt gaan doen. 

Aanmelden voor FitKids

Aanmelden voor FitKids kan rechtstreeks via de praktijk. Samen met de kinderfysiotherapeut wordt gekeken of het kind in aanmerking komt. Deelnemen kan particulier of op verwijzing van de huisarts, specialist of kinderarts. 

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Cool 2B Fit (Glanerbrug)

Cool 2B Fit is een speciaal programma voor kinderen van 8-13 jaar met overgewicht. In dit programma kunnen uw kind helpen om een gezond gewicht te bereiken.

Doel van het programma

Doel van het programma is het herstellen van het evenwicht tussen eten en bewegen. Ouderparticipatie en leefstijlverandering staan centraal in het programma. Het programma wordt gegeven onder deskundige begeleiding van een diëtit, psycholoog, kinderfysiotherapeut en een sportinstructeur.

Aanpak Cool 2B Fit

Tijdens het programma willen we uw kind leren kiezen voor gezond eten in plaats van ongezond eten. En wat denkt u van meer bewegen? Juist door actief te zijn, verbruikt uw kind veel energie. Bijvoorbeeld door met leeftijdgenootjes te sporten en te spelen. Samen met uw kind vinden we altijd wel een sport of activiteit die hij/zij leuk vindt. Een gezonder gewicht krijgen doet uw kind niet alleen, maar samen in een groep met andere kinderen die ook te maken hebben met overgewicht. En natuurlijk ook samen met u. U steunt het kind bij het weer gezond leren eten en stimuleert hem/haar bij het meer bewegen.

Fasen in het programma

Het programma start in april en duurt in totaal anderhalf jaar, waarin kinderen samen sporten, ouder-kind bijeenkomsten worden georganiseerd en waar plezier in bewegen voorop staat! Het programma bestaat uit drie verschillende fasen:

Fase 1

In de intensieve fase (zes maanden) wordt in de eerste drie maanden tweemaal per week in groepsverband gesport. De volgende drie maanden zal er één keer per week in groepsverband gesport worden. Er wordt een leuk en afwissend sportprogramma aangeboden. Tevens zijn er zeven ouder-kind bijeenkomsten waar groepsvoorlichting en adviezen, maar ook individuele begeleiding door de kinderfysiotherapeut, diëtist en psycholoog gegeven worden.

Fase 2

In de tweede fase van het programma (zes maanden) komen de kinderen wekelijks bijeen op de een sportschool om gezamenlijk te sporten.

Fase 3

Na het intensieve programma van een half jaar volgt de follow-up fase. In deze fase worden de kinderen samen met hun ouders een jaar lang, via het coach-online project begeleid om hun veranderde leefstijl op langere termijn vol te houden. Tevens komen de kinderen drie keer terug bij de Cool2BFit medewerkers om te meten en te wegen en eventuele vragen te bespreken.

Samenwerking met ouders

Het team wil graag samenwerken met u als ouder(s)/verzorger(s). U steunt, begeleidt, en motiveert uw kind. Het team begeleidt u daarin om de leefstijl van uw kind op een positieve manier te veranderen.

Kosten

Het programma wordt grotendeels door de zorgverzekeraar vergoed. Er is een ouderbijdrage van €15 per maand. Wanneer u niet in staat bent deze €15 te betalen, kunnen we samen kijken naar een oplossing.

Aanmelden voor Cool 2B Fit

De officiële registratie verloopt via de website www.cool2bfit.nl. Als u uw kind daar heeft aangemeld, wilt u dan ook een e-mail sturen naar info@fyon.nl.

Meer informatie

Bij vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.