Skip to main content

Fit & Smove (55+)

Fit & Smove: beweging, voeding en fysiotherapie in één

In beweging blijven en gezond eten is voor iedereen belangrijk, maar wordt nóg belangrijker als u ouder wordt. Zo blijft u fit en vitaal en kunt u zo optimaal mogelijk van het leven blijven genieten. Voor de mensen die het lastig vinden om hier zelf mee aan de slag te gaan, is er het Fit & Smove programma, waarin beweging, voeding en fysiotherapie centraal staan.

Het Fit & Smove programma is een nauwe samenwerking tussen FYON fysiotherapie en diverse huisartsen. Binnen het programma hebben de praktijkverpleegkundigen voor Diabetes, COPD/Astma en hart- en vaatziekten, de fysiotherapeuten en de bewegings- en voedingsconsulenten nauw contact. Zo bent u verzekerd van de juiste, deskundige begeleiding op ieder moment.

Voor wie is Fit & Smove?

Fit & Smove is geschikt voor iedereen die graag wil bewegen en een gezonde levensstijl wil opbouwen onder deskundige begeleiding. De focus ligt daarbij op volwassenen van 55 jaar en ouder. Het doel is om mensen meer in beweging te krijgen (en te houden) in een actieve setting, waarbinnen ook sociale contacten centraal staan.

Activiteiten Fit & Smove

Binnen het programma Fit & Smove worden op structurele basis verschillende activiteiten ondernomen. Denk hierbij aan onder andere:

Activiteit

Wat is het?

Tai Chi
Met behulp van een serie van bewegingen uit de oude Chinese vechtkunst wordt de aandacht op het lichaam gericht, zodat u heel bewust wordt van uw lijf. Bij de bewegingen van Tai Chi blijft de hartslag rustig en wordt overbelasting van gewrichten en spieren vermeden.
Smovey Walking
Smoveys zijn ovale ringen met vier stalen kogels erin. Smovey walking is een vorm van sportief wandelen met verschillende workouts (bij slecht weer doen we de Smovey oefeningen in een sportzaal). Tijdens Smovey Walking activeert u 97% van alle spieren, wat zorgt voor een rustige spieropbouw en diepere spiergroepen traint. Het versterkt het bindweefsel, mobiliseert de spijsversterking, verbetert het immuunsysteem, versterkt de coördinatie en stabiliteit, stimuleert hart en bloedvaten en bevordert diepere ademhaling.
Ritmische Conditie- en Spieropbouw (RCSO)
Deze vorm van bewegen doen we op muziek en voor het grootste gedeelte op een stoel. Het is erg goed voor de conditie, motoriek, coördinatie en spieropbouw.
Fitness- en conditietraining
Dit is geen vorm van fitness aan de zware apparaten. We doen verschillende oefeningen, waaronder balansoefeningen, in groepsvorm. Hierbij wordt regelmatig muziek gebruikt. Hiermee werkt u aan uw conditie en bouwt u op een verantwoordelijke manier spierweefsel op.
Bootcamp training
Met behulp van Smoveys (ovale ringen met 4 stalen kogels erin), lichte gewichten, zware en lichte ballen werken we functioneel aan kracht, conditie, uithoudingsvermogen en soepelheid. Alles op uw eigen tempo.

Naast deze activiteiten is er altijd een aantal jaarlijks terugkerende activiteit, zoals:

  • Workshops
  • Wandelingen
  • Barbecue
  • Etc.

Een gevarieerd programma voor ieders niveau en interesse.

Lesrooster Fit & Smove

Het programma kan per plaats verschillen. Raadpleeg daarom de lokale actuele lesroosters:

Fit & Smove in Glanerbrug/Enschede

In Glanerbrug/Enschede is het Fit & Smove programma een samenwerking tussen FYON, fysiotherapie Helmerhoek en de huisartsen van Gezondheidscentrum Wesselerbrink. De activiteiten zijn op diverse tijden en de locaties variëren van Helmerhoek, Glanerbrug, Esmarke, Het Riet, Stadsveld en Boekelo. 

Download hier het actuele rooster.

Fit & Smove in Geesteren

In Geesteren zijn de Fit & Smove groepen op dinsdag van 10:00-11:00 uur. 

De activiteiten kunnen bij Fyon zijn, maar ook bij andere sportverenigingen in Geesteren. Denk daarbij aan voetbalbalvereniging STEVO, volleybalvereniging Tornado en wandelgroep Vitaal Geesteren. Fitness- en conditietraining, Tai Chi, Smovey Walking en RCSO (Ritmische conditie en spieropbouw) worden vanuit Fyon Geesteren georganiseerd.

Naast dat u in Geesteren rechtstreeks kunt instromen in het Fit & Smove programma is het ook mogelijk om door te stromen na deelname aan het BOR(G) programma (Bewegen Op Recept Geesteren).

Werkwijze Fit & Smove

Tijdens een vrijblijvende proefperiode van twee weken kunt u deelnemen aan het programma van Fit & Smove. Binnen deze periode vindt bij FYON een intake plaats en wordt uw gezondheid in kaart gebracht, zodat u daarna in kunt stromen in Fit & Smove.

Kosten

U heeft de keuze om 1x per week of vaker mee te doen. Voor 1x per week sporten betaalt u €16,95 per maand en onbeperkt sporten kost €22,95 per maand.

Meer informatie

Voor meer informatie over het programma kunt u contact opnemen met ons secretariaat.